原來剖腹產會增加BB有過敏體質風險?

原來剖腹產會增加BB有過敏體質風險?
21 August, 2015 幸福人妻手記

IMG_3712

上星期去左BB展,奶粉、尿片、嬰幼兒食品、消毒產品……真係好多野睇。入到去,我即時去到雀巢營養天地(雀巢媽媽會)的攤位,事關兩個仔同埋我老公都係飲雀巢能恩的(當然我老公係BB個陣啦),所以自己都想再了解呢個牌子多D。

我最關心的當然係奶粉中的牛奶蛋白會唔會令BB更容易有敏感,我同二公子即場做左個敏感風險測試,原來只要簡單回答幾個問題,就可以知道BB是否屬於過敏體質,測試結果得出二公子係屬於高度敏感風險指數!其實對於呢個結果我一D都唔驚訝,因為老公有嚴重鼻敏感同皮膚敏感,所以兩個仔一直都有嬰兒濕疹問題,睇過好多醫生,大部份都話敏感體質係會遺傳的,所以我早就知道仔仔應該係屬於高度敏感風險。

IMG_3731

但我一直都唔知,原來剖腹產,係會令到BB的敏感風險提高!原因係進行剖腹產手術時,周圍所有物品都處於無菌狀態,BB接觸各類型細菌的機會就少左,相反,如果係自然分娩,BB通過媽媽產道出世,當中會接觸到一D細菌,可以幫助BB更早開啟佢地的免疫系統,提升抗敏能力。無計,我兩個仔都係剖腹產的,加上遺傳,難怪成為高風險一族。

IMG_3739
因此,我停左母乳餵哺後幫BB選擇奶粉的時候,除左關心味道之外,亦好注意奶粉當中的成份會否容易令BB敏感,我全母乳餵哺大公子到11個月,後來因為患上甲亢要長期服藥,所以被迫放棄母乳餵哺,所以選擇奶粉的時候就更加嚴格,因為驚BB飲慣人奶,對牛奶敏感,我上網做左好多research,知道原來雀巢超級能恩有獨有的水解蛋白配方,將牛奶蛋白中的致敏原進行切割,降低牛奶蛋白的致敏性,減少嬰兒敏感的機會。

So far大公子依家3歲都仲飲緊,一直都無咩敏感情況出現,所以早前二公子要由母乳餵哺轉奶粉,我都選擇番雀巢超級能恩。加上盡量減少屋企裡面的致敏原,例如地顫、毛公仔、咕臣,避免塵埃滋生,咁BB的敏感症狀就愈黎愈少喇!

資料由雀巢營養天地提供
https://www.nestlebaby.hk/allergy-prevention/

幸福人妻手記

Promote Your Page Too
我家的波兒

Promote Your Page Too

Comments (0)

Leave a reply

jfb_p_buttontext
Shares