有得食有得玩!全港首個朱古力博物館

有得食有得玩!全港首個朱古力博物館
27 June, 2017 Daidai & Pipi
In Articles, Blog, Daidai & Pipi

唔知大家之前有冇睇過電視介紹其他國家有Chocolate Museum?今次香港成為舉辦 The Art of Chocolate 展覽的第 55 個城市!有好多中西文化特色元素的朱古力作品來到這裡展覽!我地梗係帶好中意食朱古力嘅皮皮黎呢度玩啦~

在朱古力博物館大門,便見一幅巨型朱古力大作!是以維多利亞港做主題,很有立體感呢!




入到Chocolate Museum覺得好得意,乜都係朱古力整,邊走邊嗅到甜甜的朱古力味道,So Sweet  o(≧v≦)o


呢D係整朱古力藝術品的原材料,即係可可朱古力,這裡的朱古力藝術品全部都可吃的啊!~



各種精緻的展品逐一展現在眼前,好美啊~估唔到朱古力可以做出千變萬化的藝術品呢!





皮皮話佢最中意恐龍,真是栩栩如生!




再走入去會見到很多大型展品~




一座2米高的鐵塔都是用朱古力製成的,好厲害~





之後朋友仔Dorian來到,兩隻小鬼就一齊瘋狂搞笑~!他們都很愛朱古力~!@





佢地見到朱古力藝術品,不停話好想食好想食~ 

的確周圍都充滿很香甜的朱古力氣味,聞到都想流口水>O<

水果感覺超真實!

除左欣賞這非凡的藝術品外,更可以親手接觸部份展品,來觸碰一下朱古力的感覺吧~





參觀完鬼匠神功的朱古力藝術品後,最開心莫過於有得試吃朱古力!


嘩!發達啦~


店員姐姐很用心介紹每一款朱古力的成份與味道,就選出你喜歡的朱古力啦!





試食完我地仲一齊參加左朱古力工作坊,齊齊DIY朱古力藝術品~





朱古力大師的獨一無二人作品完成啦!

大師話靚到唔捨得食><

食完玩完仲可以買這些特別味道的朱古力回家品嚐~好豐富的一個下午呢!

The Art of Chocolate」展覽

地點:山頂廣場二樓 08-09A 號舖

開放時間:10am – 9pm(星期一至五);10am – 10pm(星期六、日及公眾假期)

入場費:成人 $100,小童及長者 $70 (另有家庭套票選擇)

查詢:2882 0488

開放詳情http://bit.ly/2siTxa3

Comments (0)

Leave a reply

jfb_p_buttontext
Shares