【D.I.Y 臘腸卷】親子奇華工作坊~大家都可以報名

【D.I.Y 臘腸卷】親子奇華工作坊~大家都可以報名
14 December, 2017 大仁生活
In Articles, 大仁生活, Blog

今日, 我們又去〈奇華工作坊〉造麵包啦!

 

記得中秋前我們第一次來到這幢由三級歷史建築物保育而成的工作室做月餅, 我才知道SY對搓麵糰, 做食物如此有興趣喎…(無飯家庭的孩子竟然愛上煮食??)

因為2個月前, 阿太沒有來, 所以SY非常認叻的帶媽媽走上皇后大道東店的二樓工作坊.
首先當然看一次老師示範前, 各人要先換上圍裙吧!!
老師由打粉開始, 一直攪伴, 加奶加糖, 搓揉就變成為一個麵糰, 老師說:「之後就要發酵30分鐘」
各人便回自己位置做回老師的步驟, SY很認真的加粉, 加奶, 加水, 加糖入攪拌機.
對於一個只懂等食的仁來說, 心想:「快快有得食就好啦」
幸好, 今天是2個家庭一組, 所以即使SY有錯漏, 我們也有旁邊的姐姐協助. 真的可以放一大個心呀!
當完成麵糰, 等待30分鐘之際, 我們又走出老師的大枱, 繼續聽老師示範餘下的步驟.
老師:「我哋每組有2條臘腸, 一條潤腸,我們會一分為二, 所以, 大家要將麵糰平分6份」
其實, 我不喜愛吃潤腸, 可不可以全要臘腸的呢? 阿太:「我鍾意呀! 識食嘅人梗係食潤腸啦」
原來將麵糰包裹著臘腸是不用完全覆蓋的, 我問老師原因, 她答:「因為一陣蒸完D皮會發大呀!」
兩母子很落的搓皮, 捲捲捲, 我說:「多咗出嚟嗰D, 不如貼埋上去做粒紐啦…」
結果, 完成的臘腸卷我覺得有點似小白喎.
不過, 完成品不能立刻放入煎爐, 因為要先等15分鐘才可…(其實, 我也不知道原因, 老師這麼說便聽)
等待的過程中, 可以品嚐老師的作品, 阿太指定要試潤腸, SY先吃了一次臘腸, 再ENCORE一次潤腸.
之後, 他竟然說:「爸爸! 原來潤腸都幾好食架喎」(哎呀!點解你會變節了呀!我們不是潤腸小組的人呀)
小朋友吃完老師的美味臘腸卷, 便是時候把自己的完成品放入焗爐蒸15分鐘.
登登登凳…時間夠了, 心急的小朋友一早己排在焗爐前等候.
SY:「嘩! 好大煙呀!! 好香呀!!」 , 我:「真係好香喎」
6個熱辣辣的臘腸卷,真的變成脹卜卜, SY:「媽媽你整嗰個流晒D油出嚟呀!」,阿太:「咁先叫做飽滿, 油潤到我即係好想食添呀!」
結果, 兩母子一人一個臘腸卷即場試食. 阿太:「即焗即食, 真係零舍唔同D, 好似特別好食」
SY:「係呀! 好好食, 我好鍾意佢香噴噴」 其實,餘下的4個臘腸卷, 未返回屋企前已經只剩2個. 自己整自己食, 味道確實不同.

工作坊資料

【臘腸卷工作坊】就2小時每組$380。另外, 還有其他不同的工作坊, 每課2-2.5小時,
報名: https://studio.keewah.com/frontend/web/index.php

奇華工作坊 Kee Wah Studio
地址 : 香港灣仔皇后大道東188號2樓
電話 : 2343 8106

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply

jfb_p_buttontext
Shares