【免費添飯+沙律】 抵食日式飯堂 @ 長沙灣

【免費添飯+沙律】 抵食日式飯堂 @ 長沙灣
28 February, 2018 大仁生活
In Articles, 大仁生活, Blog

年廿八阿太經過長沙灣大中華旁邊, 發現一間日式食堂, 她說:「深水埗都有間幾有Feel日本食堂, 不如去試吓囉」

於是, 新正頭假期過後, 我們便年初四去食定食飯…(時為晚上19:50, 門外約有4-6人在等位)

小店大約有26個座位, 坐無虛席.

我們點了三個定食, 阿太指定要海鮮丼 $128, SY則要他最愛的鰻魚定食$88, 而我就點選最便宜的鯖魚定食$68

因為不吃蛋的SY卻偏獨愛日式蒸蛋, 所以我向店員說:「我想加$8要一個蒸蛋」, 店員回答:「每個定食都送一份蒸蛋, 所以可以食完有需要再落Order, 好嗎」(可以省錢, 梗係好啦)

記得從前經常去吃大戶屋, 就是貪可以免費添飯, 想不到這裡除可以免費添飯, 就連沙律也可以任添.

SY:「我個鰻魚飯好食呀! 我最驚就係多骨, E度唔係好多骨, 我鍾意呀」(細食的SY今晚竟然KO了全碗鰻魚飯…簡直神跡顯靈一樣)

我:「我覺得我個鯖魚最抵, $68蚊煎得夠香」

SY:「個蒸蛋有好多菇菇喎」, 我:「仲有蟹柳, 蓮子」

阿太:「我個丼飯有帶子, 雞蛋, 魷魚, 劍魚腩, 吞拿魚, 蝦, 三文魚, 三文魚子」(SY:媽媽, 點解雞蛋都算海鮮呢?) ….好問題喎

阿太:「佢D海鮮都好肥美, 好甜…除咗三文魚籽同魷魚有D苦, (我: 點會苦呀?), 可能我E排熱氣….」

可以添飯, 添沙律, 今晚真的吃得飽飽捧著大肚腩離開.

大丈夫食堂
地址:長沙灣福榮街541號
電話:23380780

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply

jfb_p_buttontext
Shares