寶寶防敏食譜—-洋蔥牛油果三文魚濃湯

寶寶防敏食譜—-洋蔥牛油果三文魚濃湯
31 March, 2018 幸福人妻手記

最近天氣容易誘發寶寶濕疹,除了不斷為皮膚保濕外,內在滋養都同樣重要!牛油果性涼、味甘,有潤腸、護膚作用,食得多皮膚都滑 D!但可能因為牛油果本身無咩甜味,所以好多小朋友都唔喜歡食,所以我加入小朋友至愛的三文魚,同埋有抗敏功效的洋蔥,這個西湯除了清甜,還帶有濃濃的牛油果香味,想更加香滑,記得加埋寶寶飲開的奶奶,我就用有pHF水解蛋白配方的雀巢®超級兒童能恩®奶粉,減少寶寶的牛奶敏感風險,小朋友一試就愛上!

適合 1 歲或以上

製作時間:20 分鐘

材料:(四人份)

三文魚—-300克

牛油果—-3個

洋蔥—-半個

水—-3碗

忌廉—-10毫升

橄欖油—-少許

做法:

1. 三文魚洗淨,抹乾備用。

2. 牛油果去皮切粒備用。

3. 洋蔥切成約 1cm 小片。

4. 用少許橄欖油,將 1/3 洋蔥略炒,放入三文魚煎至全熟。

5. 將煎好的三文魚切粒或者切碎(視乎咀嚼能力年齡而定)。

6. 牛油果粒加入清水放攪拌機打成茸,放回鍋中加入剩餘的洋蔥和奶煮滾關 火,加入三文魚肉即可。

小 tips:

  1. 牛油果記得用表皮深啡色,果身軟熟的才為之熟透,除了容易起肉,香味亦 都最濃。
  2. 好多小朋友怕食洋蔥,但洋蔥中蘊含的洋蔥素可減輕過敏反應,而且煮熟了 的洋蔥香甜無辣味,小朋友多食無妨。
  3. 如果想擔心小朋友敏感,可以用 pHF 水解蛋白質配方嘅奶粉代替忌廉,就 可以減低牛奶敏感機會。

了解更多防敏資料:https://goo.gl/MhvdZb

 

#資料由雀巢防敏1000天計劃贊助 #洋蔥牛油果三文魚濃湯           

Comments (0)

Leave a reply

jfb_p_buttontext
Shares