Daidai & Pipi

  • Sep202016

    [海洋公園哈囉喂] 小兒科鬼屋全面睇!

    以前海洋公園哈囉喂都係比大人玩多,近呢2-3年多左唔少小朋友都啱玩嘅玩意,實行一家大小在哈囉喂都可以愉快歡渡,少少驚多多Fun!唔知升左小學的皮皮幾時會跟我去哈囉喂?今次先由皮媽以家長角度睇下有咩啱小朋友玩啦!

    Read more
  • Sep132016

    最刺激彈床!放膽來挑戰啦! [email protected]

    趁中秋一連三日假期,來瘋狂一下啦!

    Read more
  • Sep112016

    [升小大作戰] 書枱篇

    家中最大改變便是加了一張正正經經的書枱比皮皮,希望佢有個固定地方學習做功課,能更投入小學生活,更事半功倍啦!

    Read more
  • Aug312016

    【海洋公園哈囉喂預告】史上最恐怖鬼屋 — 16禁。

    如果有留意哈囉喂既朋友,應該上星期已經睇左各大報章雜誌報導海洋公園哈囉喂全日祭既最新資訊!

    Read more
  • Aug132016

    軌道式積木 發揮邏輯性

    呢盒唔係普通既積木,係可以砌條軌道放滾球走的,要用小腦袋研究點砌架!適合3歲以上既小朋友玩~

    Read more
  • Aug082016

    [Eat is Your Life] 徐子珊設計 Kate’s Green Choice沙律 Oliver’s Super Sandwiches 有得食啦!

    上個月好開心,去左 Oliver’s Super Sandwiches apm商場新店,跟徐子珊學整健康沙律,真係好好味! 原來Oliver’s Super Sandwiches三十周年啦!平時我都好中意去呢度食野,最近推出「Eat is Your Life」的健康飲食概念,品牌形象又型格創新些~ 全新菜單「Surf&Turf海陸美饌」,已經於7月27日起全線發售~  這天開幕典禮邀請了 Oliver’s Super Sandwiches 客席德國名廚Bruno Burg到來介紹全新「Surf &Turf海陸美饌」,分享品牌有「營」新「煮」意~ 名廚Bruno Burg特別介紹了以下三款菜色,全都很健康有營,幾款都好吸引,如果公司附近有Oliver’s Super Sandwiches就好啦~我實日日幫襯,幾款都好啱OL食!…

    Read more
  • Aug082016

    一日環遊世界 @ 挪亞方舟「玩轉開心地球村」

    暑假就是要不停放電不停玩!皮皮今日約左朋友仔Dorian一齊去挪亞方舟方電~ 估唔到黎到挪亞方舟一日可以環遊世界,去左世界不停地方玩足一日!

    Read more
  • Jun252016

    銅鑼灣任飲任食燒肉放題

    上次我地皮皮家香港一日遊最後一站便是來到銅鑼灣的尚鮮燒肉吃日式燒肉放題,我家的兩位男生都是食肉怪,帶他們來吃燒肉超級開心! 尚鮮燒肉呢度好先進,食客用平板電腦自行落單,方便又快捷,落左單唔洗5分鐘就送到食物,又唔驚落錯單,非常讚! 話明放題梗係任點任食啦!不論是燒肉、蔬菜、刺身、壽司和熟食都可以任點,食物種類多元化,啱哂唔同口味既朋友! 另外除了任點食物外還有「今期流行」,見到「二人前海鮮和牛盛合」都係$198一set,計落呢set最抵食,所以我地都加左~ 入座即送上刺身船,好興奮呀!一共8款刺身很鮮甜~ 最厲害送一板海膽!我自己一個食哂~超正(≧∇≦)一d都唔腥,好味丫~ 另外有「燒肉頭盤」都係入坐即送,阿仔特別中意食恐龍蛋,即係花生/芝麻湯圓,咁都有得燒真係好特別~ 「二人前海鮮和牛盛合」真係好豐富,有鮑魚、扇貝、珍寶蝦、蠔及和牛,全部都大大件又好新鮮,中意食和牛、海鮮另加一份都唔錯呀! 我幾中意呢度大部份坐位都是卡位,坐得幾舒服又唔逼,抽氣都OK唔會食到成身燒肉臭味。 有一邊是飾櫃,好多動漫公仔架!我最中意Sailor Moon,男生喜歡的One Piece 都有~ 皮皮食燒肉好開心,仲好落力幫手燒~ 飲品也是任飲,自由任取~ 甜品有各口味的大福,味道就一般。 臨尾仲送MOVENPICK 雪糕,正呀! 整體食物質素都幾好,皮皮唔食得辣,侍應哥哥都好細心介紹啱小朋友的食物,仲主動拎d啱小朋友食的肉類比皮皮燒,服務貼心~ 另外我好少食放題/自助餐架,因為玻璃肚食親都肚疴=_=…

    Read more
  • Jun252016

    Drink Move Be Strong! 世界牛奶日2016 家庭同樂日❤️

    2016年6月19日是世界牛奶日!這我和皮皮一早起身,去左中環海濱活動空間參加「世界牛奶日2016家庭同樂日」~~~

    Read more
  • Jun252016

    小家庭。港九新界自駕遊 X Ford Ranger農夫車

    真係好開心呀~ 無車一族的我們今日有機會可以「自駕遊」,坐上好有型既Ford Ranger農夫車遊足全港,非常感謝Ford汽車公司和公關姐姐的安排,借車和請埋司機叔叔帶我地玩足一日! 皮皮好中意坐車,佢好中意認地方的,好中意睇風景,出街玩真係佢至精!玩少日會喊架(≧∇≦)~ 同時又跟爸爸提前慶祝父親節,雖然睇落皮皮係開心D,但爸爸話阿仔開心佢就開心,阿仔話去邊就帶佢去邊,鍚到皮皮燶❤️ 難得有車,真係要行足港九新界先至滿足!由家出發,首先經過我們每天必經的青馬大橋,然後是昂船洲大橋和尖山隧道,再到吐露港,知唔知我地去邊呢?~~ 第一站我地去到大埔小白鷺餐廳lunch,皮皮第一次來這裡,我和皮爸以前拍拖都來過~對於我們來說這裡變化不大,環境仍很優美,但皮皮就好興奮雀躍,因為餐廳看出便見火車經過,邊吃邊看風景真是好寫意呀~ 食物質素還不錯,兒童餐好大份好豐富呢!皮皮還吃了很多~ 兒童餐價錢$108,其他午餐大約$148-$188,間唔中豪一次都OK的~ 食完飯便到小白鷺戶外中心走走,在這裡拍照真是好美啊~ 如果天氣好仲可以在湖中坐船仔,不過我去那天雷暴警告沒水上活動玩。 園內還有小山羊,小朋友可以來餵下山羊仔,飼料$10一份合理的。 另外還有小店賣下小手工和特色紀念品~ 可愛的小貓咪躲在小花叢中,很是悠閒自得~ 然後上車去第二站啦! 第二站我地去左大尾篤堤霸,呢度既空氣真係零舍清新! 皮爸話佢後生果時踏過單車來玩,我還是第一次來(≧∇≦)皮皮建議下次要踏家庭單車來玩,踏到去馬鞍山! 皮皮背面是船灣淡水湖,是全港最大的水塘,又可以跟小朋友上一下常識課~ 今日天氣真係麻麻~ 但都好多人玩滑浪風帆!我想好天來影相一定靚爆!…

    Read more