童軍活動玩玩玩 竟然贏咗咁多禮物返屋企@2014童軍FUN紛DAY

童軍活動玩玩玩 竟然贏咗咁多禮物返屋企@2014童軍FUN紛DAY
8 October, 2014 大仁生活

因為彤媽找來「童軍Fun紛Day」的遊戲卷, 所以星期日倆母子就去了深水埗楓樹街遊樂場玩攤位遊戲.

阿太說:「每年都有架, 上年我哋都有去玩…」原來, 當日除了攤位遊戲外, 還有童軍們的開幕匯演, 小朋友在幼稚園時曾經參與小童軍, 但升了小學後就沒有機會繼續了.

今日有7-8個不同的攤位遊戲, 阿囝回家後不知多高興, 因為他贏了大量禮物.

我要返工沒有份參與, 囝說:「好多遊戲玩架, 不過最難就係用筷子夾豆豆, 一分鐘本來要夾十粒, 不過我夾得3粒咋, 唔好玩嘅E個」

我問他那個遊戲最好玩呢? 他答:「估相同字啦…好簡單, 反轉啲字, 找兩個相同就可以贏」但你識那些中文字嗎? 「好淺咋, 坐, 起, 童軍個童…總知好易架」

「仲有就係打哥爾夫球, 姨姨教咗我玩, 之後我入到一個波, 就贏到架車仔」阿囝愈說愈興奮.

我也是之後看照片感受他們當日的氣氛, 最攪笑一定是小朋友玩「凌空飄浮拍照遊戲」,哈~他們真的非常肉緊, 真是絶無欺場.

現場真的有不少攤位遊戲, 又有繩結, 急口令, 佔文具等…

阿太說:「小朋友邊識急口令吖, 我讀一次, 佢跟住我讀, 讀快少少就有獎, 全部也是至在參與, 最緊要開心」

看照片發現當日太陽非常猛烈, 但所有小朋友的確玩得十分開心喎.

兩位小朋友很滿意贏得的禮物, 而妹妹則得滿意在椅子上爬來爬去….

最重要是投入, 回家也來一幅晒冷照吧. 阿囝今日真的滿載而歸, 一大堆文具起碼可以用幾年啦!! 多謝童軍活動.

 

 

Comments (0)

Leave a reply