【大隻仔賣雪糕】日賣十桶!!! 雪糕曲奇餅食得過癮 @ Stacks

【大隻仔賣雪糕】日賣十桶!!! 雪糕曲奇餅食得過癮 @ Stacks
20 July, 2015 大仁生活

報紙報導: 「街坊廚神大隻仔Alan, 廣華街開舖賣雪糕三文治」, 大熱天時熱辣辣, 梗係食雪糕最好, 一於即刻飛地鐵去食.

今日帶同雪糕殺手(阿囝)去到百利達廣場, 找Alan集郵兼試食…(因為吳若希第一日無出現, 我又搏下今日見唔見到佢囉)

可能時間尚早, 店員Nicole:「你寫Blog㗎? 我打畀大隻仔叫佢快D落嚟吓…(佢住附近㗎?)…係呀, 所以好快呀!)

Nicole:「小朋友你試唔試食呀? 有綠茶, 曲奇, 玫瑰花味, 香蕉, 煙肉…(吓??煙肉係米鹹㗎??可唔可以試?)」

Nicole:「因為個雪櫃啱啱壞咗, 所以要係工場整好先運過嚟, 要晏啲先有得賣…」(我好想試, 不過講真應該唔會買, 因為我都係鍾意食甜味雪糕)

(尋日第一日好唔好生意呀?)Nicole一邊裝雪糕一邊答:「十桶雪糕全部賣晒囉, 清潔吓, 執頭執尾都攪到成11點, 12點呀」(勁呀…好彩我今日早啲嚟啫)

原來除了雪糕有得揀, 曲奇都一樣可以揀:「全部都係大隻仔整㗎, 曲奇有芝士, 紅梅, 雙重朱古力」

(E…玫瑰花點解係白色嘅?) Nicole:「因為我哋無落色素㗎?」

新開張, 所有Topping都可以免費任加, 之後就要每款加$2. 今日我們點了曲奇雪糕配雙重朱古力餅. ($48)

阿囝吃完第一口, 舉起母指說:「好好食! 值9.9分, (點解唔係十分?), 無得坐囉」(如果特製一個細細魚柳包紙盒仔裝住食, 更Q更正!)

Nicole話:「通常大啖咬先最好食, (囝你都咬唔好用匙羹啦…囝答:「唔好」), 係呀…小朋友用匙羹好啲, 佢哋個口仔細啲麻」

之後大隻仔專誠趕到氣來氣喘, 真的不好意思…(你最鍾意邊款曲奇, 搭邊款雪糕?) 經常笑的Alan:「我揀香蕉搭雙重朱古力」

(雪糕同曲奇都係你整㗎?) Alan:「係呀…曲奇就預先整定, 雪糕就E度做…呢角落頭部機囉, (咁米好辛苦做咁多嘢?)…哈哈…少少啦」

(點解你會識整雪糕嘅?) 真人超Nice的Alan:「我之前係美國雪糕店打過工, 我又學過廚, 發現美國興用曲奇餅夾雪糕, 於是就同屋企人試吓係香港開囉」

(你咁忙邊有時間整雪糕呀?) 大隻仔:「唔係好忙啫, E家拍緊套電影, 之後返TVB拍巨輪2, 再會接多套電影…」(哈!我忽然覺得好似娛記上身咁添…)

原來曲奇餅來雪糕, 味道, 味覺夾到不得了. 軟要配硬, 感覺很出.

(PS: 大隻仔係米對得金剛多呢? 點解某啲角度咁似佢?)

 

大仁生活facebook

 

Comments (0)

Leave a reply

Sign Up