【尖沙咀開分店】新店限定抹茶宴 !! 龍貓呀 @ Via Tokyo

【尖沙咀開分店】新店限定抹茶宴 !! 龍貓呀 @ Via Tokyo
10 December, 2015 大仁生活
Via Tokyo 尖沙咀開分店!! 一家三口今晚又去八…阿太:「嘩! 我上次係銅鑼灣等咗幾耐先有位, 今次都唔知要排幾耐添呀!」
食飽飯, 20:00走到金馬倫道, 哈!哈! 可能新店較總店大,  所以只坐滿一半…緣子專家自言自語:「梗係啦…熱潮都過晒, 仲點會有人排隊食吖」(之前你又唔係咁講嘅??)
其實, 我最想試他們的龍貓拉花抹茶Latte,  ($35) 我問店員:「可唔可以拉Minions㗎?」她專誠幫我問廚房, 可惜答案是只有龍貓公仔.
今日來一個尖沙嘴店限店的抹茶宴, SY呷了一口龍貓說:「好似朝早飲嘅牛奶喎」.可能要殘忍「攪勻」龍貓, 味道才會協調.
因為杯底部份, 絶對抹茶味濃得多…不過, 我估計十個客,  九個都一定不會先「虐貓」再飲Latte, 人人也想要靚靚飲到底啦.
被SY喻為「捉衣欣」的抹茶芝士蛋糕, ($45) (因為碟邊加了三粒旋風形的抹茶醬囉),  軟綿的芝士感覺又是較抹茶味更強烈….
蛋糕分咗三層, 最正就是用芝士部份, 伴碟邊的綠茶醬來吃…
這個方法好不好食, 大可以看一看這位MR.綠茶鬼, 便知道答案.  SY:「我係綠茶嘴, 唔係鬼, 我唔要做鬼」
最後, 因為貪心的小朋友想一次過品嚐三款雪糕, 所以, 我被迫點了三色雪糕窩夫.($59)
三色雪糕窩夫, 唯一欠缺的就是我最想吃的蕨餅, 但因為太飽,  所以放棄單獨再多點一份蕨餅雪糕!
SY:「三個雪糕, 真係有三粒白色粒粒, 啱啱好我哋可以一人一粒」這個白玉丸子煙煙韌韌,
我和阿囝一向都搶食…今次可以平均分配.
我問SY:「面頭黃色嗰粒嘢, 你唔食呀? (SY:咁核突,  咩嚟㗎? 我唔食喇)」原來, 這是粟子, 可以作中和整份雪糕的甜品…OK啦
不知是否吃慣了中村藤吉, 京林屋的抹茶, 一有比較…總覺得這裡的抹茶味不夠突出.  反而焙茶更醒腦…SY:「鐵觀音呀! 同我哋街口嗰間一樣味」(他指天仁茗茶)
人比人比死人…Via Tokyo保持水準已經難能可貴.  而且, 地方闊落又沒有限時要求…服務態度好好, 明明21:00後, 門口有5-6人在等候, 但店員也沒有催促任何客人, 仲想點喎.

Via Tokyo
地址 / 九龍尖沙咀金馬倫道29號店鋪A
電話 / 23856388

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply