【韓食Cafe在觀塘】好好HEA!! 減肥必食 ~ 奶油年糕多士

【韓食Cafe在觀塘】好好HEA!! 減肥必食 ~ 奶油年糕多士
4 April, 2016 大仁生活
In Blog, 大仁生活
觀塘愈來愈旺, 今日阿太帶我去食「新‧韓Cafe, 又是在我熟悉的apm旁邊一商業大廈.
 
 
阿太:E家實啱你啦新開2個星期韓國嘢又夠HIT, 你睇十幾部大電視播韓國MV, 幾有Feel(係囉! SY仲睇到笑騎騎添)


這裡店員服務態度很好, 因為EQ低的我埋怨:「拉芝農夫包又無, 紫薯雪糕多士又無

 
店員親切道歉:「農夫包因為連續幾日假期返唔切貨多士就因為上晝太多人點唔好意思」同場又有另一對小情侶同樣理由憤然離場相比我原來已經算忍耐喎.
 

柚子蜜糖雞翼炒年糕($60) 是店員推介, 她說:「除咗農夫包, 最多人點嘅就係佢, 不過少少辣, 可能小朋友會唔啱喎」
 

結果很有趣的, 雞翼有甜蜜糖微酸柚子,
而辣則全交給年糕的份兒.
 

看來小朋友已漸漸被鍛鍊得少辣也可以接受…SY:「汽水汽水, 有汽水就可以食到辣囉, 我都係食雞翼好D, 但都要飲汽水」(呃汽水飲你至叻啦)
 

阿太:「好明顯分開炒啦!」我解釋:「可能佢諗住有小朋友, 分開炒, 咁佢都食到雞翼囉」(點解我會幫佢解釋嘅??)
 
點解「瘋狂炸雞Combo ($80)我一度懷疑:「係米炸雞三食三種不同炸法呢?」阿太:「咁正不過周圍好多人叫喎」

結果到場, 分別是普通炸雞, 一般炸薯角, 及即食炸魚柳…SY:Yeah!有薯條食, 好食呀! 我鍾意點茄汁, E個黃色(蜜甜芥末)
 

個仁意見都係之前大角咀醒哥間炸雞好食好多, 仲平D!!
 

最後來一個是阿太點名指明的「鮮果冰棒水冷麵($58), 阿太:「有兩條生果雪糕咁得意, (SY:雪糕我鍾意喎)
 


實物一出現真章, 十足整容前後的對照,
SY:
「點解人哋條雪糕咁長, 我哋咁短嘅?…鹹鹹地嘅? 都唔係雪條嚟」, 阿太向店員查詢:「係米應該有醋呢?

 

店員答:「我估應該無, 因為我哋大廚跟韓國朋友, 去咗當地拜師一個月, 又周圍食偷師, 所以味道都好韓國嘅」
 

我最討厭食冷麵, 又涷又淡的麵, 破例一次, 就由得它留下半碗啦, 因為我想食甜品「黑森林朱古力奶油多士($40)
 
今次要讚女店員識貨因為她對我說:「你隻小丑公仔好得意新買架? (:係呀尋日先買小丑咀大襯多士呀)

三層麵包中間夾入兩片年糕及芝士, 中央面層有朱古力醬, 再灑滿朱古力粉, 賣相不錯朱古力怪大叫:「一定好好食」
 

如果, 中間夾的是港式賀年年糕,
應該會更好食因為表面的朱醬被小朋友全品嚐掉, 多士變得太啖
 


煙煙韌韌的年糕很有減肥作用, 一家三口食完,  6小時後依然飽飽滯滯是不是年糕太大片呢? 今日終於明白「飽到上心口」的意思

食韓國料理, 可能真‧韓味的神髓, 未必一, 兩個月貨仔便可以學得到, 不過, 老實說, 你也不會期望元氣, 丼丼屋有日本靈魂吧!! 朋友聚一聚, Hea著坐, 觀塘多一個選擇, 總好過無啦!

小火焰韓式咖啡餐廳
地址: 觀塘觀塘道410號觀塘中心1樓1號鋪
時間: 8am-10pm
電話: 3549-6060

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply