【牛頭角食健康D】車房舊區中的韓意小清新

【牛頭角食健康D】車房舊區中的韓意小清新
7 August, 2016 大仁生活
Avatar
In Articles, Blog, 大仁生活
想不到牛頭角舊區兼車房重地, 竟然有數位年青人合營新派韓式+意式食肆.
 
負責人解釋:「因為我哋係附近賣廚具,
前排見到E個位招租, 覺得好啱我哋風格, 所以就試吓囉」

開放式廚房, 非常光猛,  33度大熱傍晚, SY大叫:「爸爸! 我想飲可樂, 點解無嘅?
老闆說:「我哋希望大家都食得健康,
全部食材都係揀最天然嘅, 唔想大家飲多汽水囉」
所以店內的粟米茶($10), 柚子茶($10), 及菠蘿特飲($20)全部也是大廚每日新鮮泡製, 「菠蘿唔係罐頭架, 真係原個菠蘿切粒嘅」
上次於黃埔食過「CHARLES炭火紫菜包飯, 今次的也不相伯仲, 店內有6-7款紫菜包飯, 我當然揀選廚師推介, 豬面頰火腿車打芝士飯卷($58) 
 
原來, 用豬面頰做成的火腿很有味道,
:「真係同一般火腿唔同D,
層次豐富好多喎」, SY:「我鍾意佢有好多芝士, 同埋D餡滿到瀉
如果芝士可以熔入飯與配料內, 再配上勁多餸料, 又有我最鍾意的牛蒡, 一定更加好食
 
們還聘請了一位真‧韓國人主打韓食部份, 所以這裡的Kimbap味道, 對水準之作, 拍得上黃埔的CHARLES喎.
而意大利部份, 則由有近十年經驗的主Oggi操刀, 阿太想食野菌的原故, 雜菌磨菇意粉($42), 果然沒有令仁失望.
 
意粉夠乾身, 卡邦尼式的忌貳又不膩, 份量也不少, 不過我覺得最正是我即慶的配搭, 堅好味.
 
將帶微辣的鮮茄韓式年糕($42), 混入意粉, ! 甜酸甜酸, 配辣辣忌廉哈哈!!原來只懂煮杯麵的我, 有天份喎.
 
:「阿囝你試下啦!!
(SY:
辣嘅我唔食, 你畀媽媽), 阿太:「我都係正正經經食意粉, 你自己慢慢溝啦」(!! 你哋都唔識食嘅)
 

 

店內還有一個櫃的空間兼」「雜貨, 全部健康之選, 亦是大廚用來作食材的選擇, 絶對揀得過.
 

Koretaly
地址:牛頭角定業街19號地下
時間:星期一至日11:30am-2:30pm,6pm-9pm
電話:39710888

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply