【迪士尼Halloween 攻略】暗黑Toystory + 奸角全接觸 ~超正 ~

【迪士尼Halloween 攻略】暗黑Toystory + 奸角全接觸 ~超正 ~
21 September, 2016 大仁生活
Avatar
In Articles, Blog, 大仁生活
昨晚終於輪到迪士尼萬聖節之夜, SY:「每年最驚就係今日」其實, 迪士尼又怎會得人驚呢?
 
 
早兩年有狼人鬥殭屍, 上年有迷離莊園+灰熊山谷鬼魂出竅, 今年竟然沒有任何互動環節.
? 很失望.

街上沒有惡人表演, 卻換來日夜間兩場不同的巡遊下午3時有三輛花車米奇, 米妮, 高菲, 全部換上南瓜造型, 可愛!!
 
攻略1 :  14:45走到小鎮大街預留最佳觀賞位
當然萬聖節佈置不會少, SY最愛問工作人員取貼紙treat or trick, SY:E個姐姐好好人, 佢一次可以畀好多糖我呀」
攻略2 :  惡人後花園內有兩個treat or trick, 任攞棉花糖
日常在小飛象對面的小花園, 今日變身「惡人」谷三隻小肥豬的大灰狼出現…SY:「你真係食咗三隻豬仔落肚呀?, 不過三隻豬仔不是格林童話嗎?
 
《怪誕城之夜》的男女主角會分時段出現, SY:「我都未見過佢嘅, 佢好恐佈呀」, 我也是剛剛才知她的名字叫Sally
 
當阿Jack出現, 正在食糖的SY竟然突然親切的問:「阿Jack你食唔食糖?, 而我亦明白為何男, 女主角不同場出場, 因為今日Jack好似矮了一點點.
 
攻略3 :  惡人谷花園, 六個奸角分兩批, 每半小時出場一次
正當我們趕往「詭夢實驗室」途中竟然有意外收獲就是給我們撞到樹妖…9呎高的樹妖, :「好壯觀呀!, SY:「好得人驚就真」
樹妖還有一位朋友, 飛蛾怪本來沒有甚麼特別, 但當飛蛾飛到大樹妖旁, 真的如同真實的大自然景象一樣,
可惜我趕不及開相機.
 
 攻略4 :  樹妖+飛蛾怪只會在獅子王前的空地出現
同行朋友剛剛玩畢鬼屋出來, 他們意見是:「都唔驚, 不過勁大霧」, 可能預先沒有期望, 反而更有驚喜.
 
「實驗室」的規模較海洋公園的更有層次, 更有機關, 而且分成多個電影的情景, 投入感已經完勝對手.
 
 《公主與青蛙》的黑暗世界《魔盜王決戰鬼盜船》監獄、《反斗奇兵》阿薛玩具箱, 還有《愛麗絲夢遊仙境》白兔先生會即場殺人
 
最後的迷宮, 如果日光日白應該很易破解可惜密室內漆黑一片呢?
 
SY連門口的扮幽靈票務員的姐姐也害怕所以連累了朋友未能闖鬼屋被迫在場外等候, 真的不好意思.
攻略4 :  「實驗室」留意瘋帽子出現時, 隊中是否會多了一個朋友??
 
玩過鬼屋, 轉眼間太陽伯伯又落山之後便有六大惡人檢閱簡介: 大灰狼、101斑點狗女魔頭、JackOogie Boogi 、小飛俠船長、紅心皇后.
最後, 便是全晚高潮的夜間巡遊不過今次沒有米奇, 米妮, 換上黑心皇后, 還有剛才的六大惡人.

因為皇后兩輛花車會由迪士尼大門口一直巡遊至城堡前, 之後便會上演短劇, 所有惡人才會出場, 配合城堡的幻影燈光坐得愈前就愈震撼.

 
SY:「嘩!又有火, 又有公仔, 好似睇煙花咁好睇呀! 如果再加埋煙花就更Good啦」
攻略5: 惡人巡遊19:30開始, 早少少走到城堡大門前霸位吧!
由往年鬼魂變今年的惡人, 全部迪士尼奸角, 一點不會喊驚, 氣氛一流就真.
萬聖節不一定要有鬼, 只要有主題, 一樣開心真心覺得玩電影橋段, 玩迪士尼角色, 好過對家玩SM多多聲啦!!

 

DISNEY HALLOWEEN TIME 反轉迪士尼
日期︰即日至 10 月 31 日

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply