【周末$397自助餐】 ~ 10大回本必食

【周末$397自助餐】 ~ 10大回本必食
14 July, 2017 大仁生活
Avatar
In Articles, Blog, 大仁生活

話說上星期, 我們又帶SY走到天水圍放電, 今次更加相約魚子醬齊齊玩, SY早早已經期待當日的來臨.

 

我問:「點解你咁開心呢?」, SY:「梗係開心啦, 因為又可以同子子玩, 又可以食自助餐」

本來, 我對山長水遠走來天水圍酒店吃自助餐也不抱太大期望, 不過, 原來勁有驚喜.

 

 

因為, 暑假期間每個周末, 只要用信用卡便可以有85折, 即是$397.1一位, 就連魚子媽也說:「都真係幾抵喎」

 

黃昏18:30開始自助餐, 預先跟小朋友們在食物場內走一圈, 陣容絶不馬虎,  刺身,手卷, 生蠔, 鱈場蟹(必食1)…

 

阿太:「嘩! 4百蚊都可以任食生蠔, 真係唔錯喎」

 

而今次我更加發現, 原來魚子爸是脫殼能手, 鱈場蟹腳在他手上, 不用30秒我們便可以啖啖肉的放入口….

 

我一邊食肥美鱈場蟹腳, 一邊問:「你剝殼咁叻嘅?」, 魚子爸:「係咪屋企剝得多就會叻架啦」(言下之意…有隱憂咁嘅?)

 

阿太看到肉骨茶便大叫:「我想飲咗好啦…」, 而我反而對旁邊的人參雞湯有興趣多一點.

 

結果…阿太:「真係喎, 人參雞湯(必食2).好飲好多」, 大家也行動証明, 每人各飲了兩碗.

我本來想再飲第三碗, 阿太:「吓? 你又飲, 不如留肚食其他啦」

 

SY:「爸爸…嗰度有個著火嘅意粉呀!」原來, 是大廚即場用巴馬臣芝士拌意粉(必食3)..

 

即叫即炒, 大廚問:「你要唔要多D芝士? 」 可能她一早看到我貪心的眼神…真的不好意思.

 

SY:「好好食呀! 同我鍾意食嘅卡邦尼意粉一樣咁好食」

 

而我則愛吃羊架(必食4)….SY:「好似好羶味?」(你又知咩係羶味?), 結果, 我試了一口:「無羶味喎, 反而好腍好入味, 好食喎」

鵝肝多士….我喜愛多汁入口即化的鴨肝(必食5), SY:「點解要配多士呢?」我估計可能味道濃, 又有少少油, 所以配白多士來中和吧…(下次有機會問一問廚師証明一下先得)

 

其實, 今晚小朋友們也吃得很多, 又三文魚刺身, 手卷,  糯米飯, 芝士意粉, 焗魚, 鱈場蟹腳…

 

SY:「爸爸…我食飽啦… 我食甜品啦」, 我:「你都話飽, 仲食甜品?」

 

SY:「我仲食得落甜品…我同子子都等咗好耐啦…我哋要食馬卡龍, movenpick雪糕(必食6)., 芝士蛋糕, 黑森林蛋糕, 窩夫」(其實你係咪未飽? 仲可以食咁多嘢?)

(必食7) 無花果白十古力蛋糕

(小朋友推介馬卡龍) SY:「我E個係咖啡味, 真係好好食喎」, 子子:「我鍾意食芝麻味呀」

 

我反而對香炸軟殼蟹(必食9) 好有興趣…因為小小的, 又炸得得香, 十足十脆蟹片一樣, 好好食…子子問:「點解你咁鍾意食蟹呢?」

 

其實, 我很少食蟹, 只是這個炸得非常香口…配凍檸茶, 愈食愈開心.

 

而我的甜品肚則留了給薑汁燉鮮奶 (必食10) , 3杯…我忍不住口的連續吃了3杯, 太薑太合我口味.

 

 

今晚真的大滿足, 兩家人也捧著肚的離開…魚子爸:「原來21:45有宵夜自助餐, 仲有蟹粥食…可唔可以留低唔走食埋呢?」(其實, 我都好想…)

 

仲夏海鮮自助餐
日期: 即日 – 27/08/2017 ( 逄星期六、日及特別日子)
時間:​ 晚上6:30 – 9:30​
成人​ $418​ / 小童 $298/ 長者​ $388 (大部份信用卡85折)

嘉湖海逸酒店

香港新界天水圍天恩路 18 號
訂座:2180 6688大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply