【抵食!!】街坊價~嘆仙草芋圓糖水+滷肉飯

【抵食!!】街坊價~嘆仙草芋圓糖水+滷肉飯
20 August, 2017 大仁生活
In Articles, Blog, 大仁生活
因為屋企附近的台式仙草芋圓店早前結業, 舌頭已近3個月苦無台式糖水滋潤, 非常空虛.
上星期經過基隆街, 發現有一台式小店開張, 不單有嫩仙草, 更加有飯食…當然第二日便帶SY齊齊試新東西啦!!

從前來這裡只是買皮革用品, 現在竟然有飯食, 而且價錢也非常街坊, 手工滷肉飯(送菜乾湯) $30, 觀塘的阿元來了, 價錢更貴, 份量只有一半, 而且我愛這裡的味道不太濃.

 

SY:「真係好呀! 送我最鍾意飲嘅菜乾湯」(心意勝過味道, 但免費的話, 當濕濕口也不錯)

 

滷肉非常腍又入味, 可以說是接近入口即溶, 我本來想點, 古早味焢肉飯($40), 但店員說:「我怕小朋友不愛吃太肥的肉」(真的貼心服務)

 

雞蛋也滷得很夠味, 只是如果可以再多少少滷肉的話, 效果會更好. SY:「不過, $30又有湯送, 平過我哋屋企樓下好多喎」(這句是真心話)

 

我額外點了酥炸排骨($30), 如果與滷肉飯同價, 我會覺得不太值得.

 

因為略為過於乾身, 而且又加入了黑椒…感覺麻麻地.

 

招牌水果茶($25), 店員說:「如果你飲晒你可以添茶的, 不過水果就無得添加」

 

我:「哦! 咁咪愈飲愈淡…」, 但$25有大量水果, 又可以添, 已經是非同小可, 值得拍掌.

 

如果怕酸的朋友, (即是我), 還有糖水可以自行自斟自飲…抵啦!

 

最後, 當然就是我最期待的嫩仙草奶凍($25), 又是要大讚…抵!抵!抵!

 

材料豐富, 芋圓、地瓜、仙草、西米、薏米、珍珠、湯丸、紅豆, 大大碗, 價錢還是便宜過我家附近已結業的一間.

 

另附淡奶, SY:「我覺得唔加都一樣好好食…」, 不過加入後, 顏色更靚, 及多了一點奶香, 我覺得更加開心.

 

煙煙韌韌的地瓜, 淡淡蕃薯味, SY:「我鍾意地瓜同湯丸, 芋圓味道有D奇怪」(可能因為芋圓味道較濃, 小朋友不太愛芋頭??

 

暑假熱辣辣, 下次逛完深水埗, 都要過來嘆住冷氣食嫩仙草先得, SY:「不過, 媽媽都唔鍾意食嫩仙草, 係囉…奇怪, 得我同你鍾意」

 

 

甜圓坊
地址:深水埗基隆街205號
時間:12:00-24:00

電話:2367 9555

 

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply