【小兒科行山入門3】新娘潭自然教育徑

【小兒科行山入門3】新娘潭自然教育徑
6 January, 2018 梨子林
Avatar
In Articles, Blog, 梨子林

新娘潭自然教育

交通及簡介:http://www.hike.hk/load.jsp?route=bpool&page=1

難度:(1星) 雨後要小心滑石

時間:約1小時

長度:約0.7公里

一到十二月,同事之間就會問,放假去唔去旅行?然後我多數都會話: 第一,我到年尾多數冇假凈😭;第二,其實都係真心鍾意香港嘅冬天嘅。係呀!因為天氣太好了,要把握機會outing 吓!又係另一個好天嘅週末,又想試吓行山。今日同婆婆一齊出發,試點係近西貢北潭涌嘅「新娘潭自然教育徑」。

先講講新娘潭嘅由來,根據「遠足·香港」網:

「相傳在很久以前,有位新娘出嫁,坐著花轎,經過附近山路的時候,遇上山洪暴發,花轎跌進瀑布底的潭中,新娘慘遭溺斃。後人為悼念這位不幸的新娘,便把事發的瀑布,命名為新娘潭。」

原來依度曾經發生過咁不幸嘅事…… 😔

因為新娘潭自然教育徑係一個大圈,如果揸車嘅話非常方便,泊車喺門口就可以行入去,對面馬路就有洗手間同水機。

地圖路線 ~ 我哋由紅色箭咀依個位置開始,但其實另一邊藍色箭咀入都得,出口可以係入口,入口可以係出口。

嘩,一入嚟就幾靚啦!

開始行喇!

條路上完一段就一直向下落,但石面都幾滑,要小心行……

步步為營,個個拖實小心行,有部份石路就幾「冼」,有啲石面仲有青苔。

久唔久回頭望吓……

有少少特別嘅植物。

落到咁上下,見到好靚嘅小橋流水……

啲水嘅顔色層次分明,好似明信片景一樣!

依度亦係新娘潭同照鏡潭嘅分叉路,要唔要繼續上呢?

婆婆話仲ok喎,咁就上啦!

都值得嘅…… 因為個照鏡潭瀑布好靚!

沿路落返去就會見到燒烤爐同野餐場地。

咁就攞啲零食出嚟食吓啦。

另一個角度嘅小橋流水。

一樣咁靚!

回程啦!今次要向上行,不過係樓梯,冇石頭咁滑。

搵到咩蟲蟲呢?

又經過啲燒烤爐,由另一個門口出返嚟。

要沿路邊行一段路返停車場。

佬佬見到咩呢?原來地上有一隻受咗傷嘅蝴蝶,為咗怕比人踩到,我地將佢移到入面嘅草地上。

最後,路口有洗手間,重可以喺水機買支飲品先走。全個行程一個鐘左右,可野餐、可燒烤,有靚景!

「祝君旅途愉快!」

 

原文: http://michelleleelam.blogspot.hk/2017/04/3.html

Comments (0)

Leave a reply