【BB級行山】45分鐘~輕輕鬆鬆地鐵站走上魔鬼山

【BB級行山】45分鐘~輕輕鬆鬆地鐵站走上魔鬼山
17 June, 2019 大仁生活
Avatar
In Articles, Blog, 大仁生活

公公, 婆婆住油塘, 我們還以為對附近一帶很熟悉, 今天我們走到油塘與藍田中間的魔鬼山, SY:「婆婆朝朝去晨運唔知係米E個山呢?」

後來問了婆婆, 真的猜中了…  婆婆:「係呀! 我以前日日都行㗎, E家隻腳痛少行咗」

SY:「點解E度叫魔鬼山呢? 」Google大神解釋: 早期叫雞婆山,清代被海盜店據,罪惡淵藪,居民因而稱其為魔鬼山。

 

我們相約子子於16:45在油塘地鐵站集合, 於大本型起步, 穿過鯉魚門廣場, 向惠康方向往鯉魚門邨.

沿啟超道望到墳場指示牌便直上, 大約步行15分鐘, SY大叫:「仲有900米, 即係450度門就到山頂啦….真係好近喎」

而在不遠處的左手邊, 我們便會發現一條長樓梯, 這裡就是衛奕信徑第三段, 亦即是我們開始登上魔鬼山的路程.

行上廿多級樓梯, 向左走數步便有一個指示牌顯示: 炮台山 562M. 子子媽:「北角有個炮台山, 藍田同油塘中間都有個炮台山」

 

沿路走已經可以高高俯瞰油塘海邊及對面筲箕灣…

大約在3分鐘後便出現一個分叉口, 向右邊走62M可以看到其中一個炮台古跡. 但如果要走上山頂便要向前走…SY:「320M啫…好近啦, 跑一個球場都400米」

 

於是我們再轉過小小的山路, 攀上數十級樓梯便到達魔鬼山碉堡, 荒廢了的一個石堡壘.

 

穿過石堡壘, 便已經有不少登山人士在閒息, 聊天, 亦是我們準備看日落的魔鬼山頂.

小朋友又怎會有興趣去等待欣賞日落呢? 他們走來走去, 追追趕趕也可以玩一餐.

忽然子子大叫:「嘩! 有好多蝌蚪呀!!」; SY:「係喎…頭先我以為你話好大個蜜蜂竇」(真係有好多蝌蚪喎)

 

之後兩個小朋友玩自家帶上來的小畫板, 我沒有時間理會他們, 因為我要影日落…

對於一個夜鬼來說, 一定沒有機會拍攝日山, 所以輕輕鬆鬆沒有壓力下去欣賞日落, 真的很享受.

 

其實, 生活真的困擾重重, 不公平的事實在太多, 偶然放空一下, 叉叉電, 可能又會想到不錯的方向. 日落過走12小時新的一天又會再來.  再見啦! 伯伯, 明日等你帶更美好的時光給我們呀! 正義必勝~

 

Comments (0)

Leave a reply