【$50騎馬仔】60分鐘走入騎術學校有咩玩?

【$50騎馬仔】60分鐘走入騎術學校有咩玩?
26 September, 2019 大仁生活
Avatar
In Articles, Blog, 大仁生活

話說9月開學的第一個星期, 魚子媽問:「你哋聽日入唔入嚟屯門騎馬, 我哋團體申請咗, 有人唔得閒, 有位多咗出嚟…」

原來, 這個一小時的活動, 可以以團體名義申請, 或者以個人名義抽籤 (每月一次), 詳情在文章尾段.

從未嘗試過騎馬的我們當然即時答應, 第二天放學後, 便立刻坐59x巴士入屯門去騎馬.

我們在兆山苑下車, 走過行人天橋, 沿龍門路步行約5分鐘便到逹屯門公眾騎術學校 .

所有試騎人士必須簽署【免責及彌償表格】(18歲以下人士由家長或監護人簽署).

之後, 便到房間觀看大約5分鐘的短片, 簡介一下參觀要注意的事項.

接著便由工作人員帶領參觀馬房, 原來, 馬匹大約十歲便要強制退役, 之後便會入住騎術學校.

而體積愈大的馬匹, 便會安排入住愈後的位置一所以身形較小的便在馬房較前位置凝望著我們的來臨.

小朋友在馬房也會不約而同的雙手掩鼻..他們很合群的二口同聲大叫:「好臭呀!」(老實講, 真唔係好臭, 少少臭啦)

雖然我們算可以近距離接觸馬匹, 但工作人員還是要求我們要與各馬匹保持一定空間的, 因為驚小主子們會嚇怕了馬仔.

看過真馬, 便去看一看馬蹄鐵, 這主要是給馬匹的腳指矯型之用.

當我們準備前往練習沙圈之際, 魚子媽說:「嘩! E度D草好香喎」, 工作人員說:「E啲係來佬貨, 正嘢嚟, 來自澳洲, 同一般草味道都好唔」(原來, 草都有分土炮與來佬)

終於來到大家期待的環節~熱血騎馬仔, 偽騎師要先戴衛生帽再戴上頭盔, 排隊輪候騎上馬匹上, 在一個與籃球場面積相約的沙圈, 與馬匹漫步.

4隻馬匹輪流給我們大約20人試騎, 每人大約可以坐在馬匹上漫行2分鐘…

所以, 大家落馬時也會說著差不多的說話:「吓? 行一個圈咋? 」; 「無得再玩啦?」; 「就係咁㗎咋?」

 

工作人員說:「大家覺得騎馬好唔好玩呀?」; 我們:「好玩, 不過唔夠喉囉」; 工作人員:「唔夠喉都無辦法啦, 今次活動就到E度, 好多謝大家參加今次活動, 希望下次有機會再見到大家」

早知得2分鐘, 我就不只給$5入場費,  我多付$50讓SY多騎一圈啦!!

屯門公眾騎術學校 小馬策騎+馬房參觀
個人報名方法:
日期: 03/11 星期日
時間 :  15:00-17:00
地點: 屯門騎術學校
年齡 : 6+
費用: $75
名額:  (32)
報名/ 投表日期(抽籤日期)  09/10-03/11
網址: http://bit.do/faFpv

團體申請:
http://bit.do/faFqi
費用: 參觀馬房 (每位$5)/ 參觀馬房及小馬試騎 (每位$50)
日期: 星期二至星期六 (星期三早上及公眾假期除外)

屯門騎術學校
地址: 屯門龍門路四十五號地段
電話: 2461 3338

大仁生活facebook

Comments (0)

Leave a reply